Rapmusic1
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fl Studio Kullanımı (Resimli Anlatım) Beat Yapmak İsteyenler

2 posters

Aşağa gitmek

Fl Studio Kullanımı (Resimli Anlatım) Beat Yapmak İsteyenler Empty Fl Studio Kullanımı (Resimli Anlatım) Beat Yapmak İsteyenler

Mesaj  Admin Paz Eyl. 30, 2007 2:01 am

Yeni kullanıcılar için hazırladığımız FL Studio derslerimize başlıyoruz. Install (Yükleme) bölümünü herkes bildiği için burayı es geçip direkt konulara geçiyorum. Eğer bir hata bulursanız lütfen uyarın&Çünkü bu yazı aslında FL Studio kullanmı için yazıldı fakat arada teknik hatalar olabilir& Öğretme işi her kişinin harcı olmadığı için ben orjinal FL derslerinin sırasını takip ediyorum ve kendi bilgilerim le beraber sizlere sunuyorum&.


İLK OLARAK

1-) FL Studioıyu ilk açıldığında (açılmazsa F10 ile açabilirsiniz) karşımıza Settings penceresi çıkacak. Bu pencereden genel sistem ayarları (giriş, çıkış, buffer ayarı v.b.) ve Projemizin ayarlarını (Proje ismi, istenirse açılışta çıkacak yazı) yapabilirsiniz.


https://2img.net/r/ihimizer/img132/3270/image0021jo.jpg

2-) Output (çıkış) bölümü ses çıkış bölümüdür. İlk olarak Primary Sound Driver (Birinci Ses Sürücüsü) seçilidir. Siz burdan kendi sisteminize göre seçebilirsiniz.

3-) DirectSound properties bölümünden ses gecikmesini arttırıp azaltabilirsiniiz. (bkz. Latency) Buffer Lengthıi (Tampon Süresi) düşürdüğünüz takdirde ses gecikmesi azalır fakat ses kalitesinde problem yaşayabilirsiniz. Use Polling seçeneği bazı işletim sistemlerinde latency sorununu düzeltmek için konulmuştur. Eğer Windows 95 yada 98 kullanıyorsanız bu seçeneği işaretleyin.

4-) The Main Screen (Ana Ekran). Genel ayarlar penceresini kapattığımızda karşımıza Genel çalışma alanımız çıkacak. FL Studyo nun çalışma mantığı da pencereler üzerine kurulmuştur. Yani Windows kullanıcıları olarak alışkın olduğunuz bir durum. Bu çalışma alanımız belli başlı pencerelerden oluşur. Yukarıda Tool Panel sol da Browser ortada Sequencer sağ tarafta da Mixer paleti.

https://2img.net/r/ihimizer/img132/3188/image0033mm.jpg

SEQUENCER PANELİ (F6 ile açılır-kapanır)

Örnek dosyalar .flp uzantılı FL Studio 5 Producer Edition dosyasıdır. wav ya da mp3 değildir. Daha düşük bir sürümde açarsanız bazı değişikliklerle karşılaşabilirsiniz.

Örnek 01

FL Studioınun en çok kullanılan panelidir. Çünkü parçamız için gerekli olan sample, loop,pad, drum vs gibi işlemleri sequencer bölümünde yapacağız. Yani adındanda anlaşılacağı üzere bu bir sequencer (sıralayıcı).

1-) Nedir? Bu panelde kanallar ve dotılar (nokta) bulunur. Kanallar yatay ve sadece tek bir Sound (ses) barındırırlar. Her bir kanal da 16 dot (nokta) vardır. Ve bu nokta 4 adet 4lük bölümlere ayrılmıştır. Tabi bütün bu ayarları değiştirebilirsiniz. İsterseniz 8 lik 12 lik 24 lük yapabilirsiniz. Bunu ilerde göreceğiz.

https://2img.net/r/ihimizer/img132/2521/image0042mh.jpg

2-) Noktalar ne için? Bu noktalar o kanalda bulunan sesi (örneğin Kick) kaç defa vuracağını gösterir. Noktaları koymak için Sol fare tuşu, Silmek içinse Sağ fare tuşu ile tıklamanız yeterlidir. Örnek olarak alttaki resimde basit bir ritmi görebilirsiniz.


https://2img.net/r/ihimizer/img132/5994/image0053ym.jpg

3-) Kanal Kontrolleri. Her kanalın yanında bulunan Channel Paning ve Channel Volume ile kanalınızın Pan ayarını ve Ses ayarını yapabilirsiniz. Bu ayarların solunda bulunan Yeşil Işık ise kanalın açık olup olmadığını belirtir. Burdan kanalınızı komple kapatabilirsiniz.

4-) Kendi Ritmini Yapmak. Yukarıdaki beat I beğenmediniz mi? Güzel, o zaman kendiniz yapın Sonraki bölümde Yeni Sample yükleme, Melodi ayarları ve Plugin Effect leri öğreneceğiz.

AlıntıdıR
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 145
Kayıt tarihi : 25/09/07

https://rapmusic.all-up.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Fl Studio Kullanımı (Resimli Anlatım) Beat Yapmak İsteyenler Empty Geri: Fl Studio Kullanımı (Resimli Anlatım) Beat Yapmak İsteyenler

Mesaj  Admin Paz Eyl. 30, 2007 2:01 am

NOTALARI GELİŞTİRME

Notalarınızı FL Studio ile nasıl daha güzel bir şekle getirebiliriz onu göreceğiz.

1-) Graph Editor Kontrolü. İlk önce kanal ismine ya da kanal seçici led ine ondan sonrada Graphic Editor butonuna tıklayın. Graphic Editor altta açılacaktır.

https://2img.net/r/ihimizer/img95/2257/image0111is.jpg

2-) Efekt kontrolü. Efekt seçiciye tıklayıp kaydırın. Pan, Velocity, Filter Cut, Filter Res, Pitch ve Shift efektlerini göreceksiniz. Buradan her bir Dota (noktaya) efekt verebilirsiniz.

3-) Kick Drum için pan ayarı: Pan ayarının mantığı şöyledir: ayar ilk başta orta seviyededir, en alt seviye sesi %100 sol hoperlöre  en üst seviye %100 sağ hoperlöre gönderir. Alttaki resimde daha detaylı görebilirsiniz. Bu olayı 3 nokta echo ile birleştirirseniz gerçekten güzel bir sound elde edersiniz.

https://2img.net/r/ihimizer/img155/7923/image0122fw.jpg

4-) Velocity denemesi. Efekt seçiciden velocity ayarına gelip alt resimdeki ayarı yaparsanız ses yavaş yavaş yükselerek fade in efekti verir. Tabi bunun tam tersini de yapabilirsiniz. Velocity ayarı ile sadece bunları değil birçok değişik efektler yaratabiliyoruz ama tabi ilk olarak temel bilgileri öğreneceğimiz için ileride daha geniş kapsamlı işleyeceğiz. (Bir ipucu! Graphic Editorde örneğin fade in vereceğiz fakat her kanalın tek tek %10 %20 vs ayarı ile uğraşmamak için, ilk dota geliyoruz ve taban limitinin neresi olduğuna karar verip SAĞ tuş ile tıklayıp sürüklüyoruz, taa ki son dotumuzun tavan seviyesine gelene kadar. Böylece Program istediğiniz fade in ve ya fade outu otomatik olarak ayarlayacaktır)

https://2img.net/r/ihimizer/img155/2457/image0134ts.jpg

5-) Melodi Kontrolü (Keyboard Editor): Elbette bir kanala sadece tek düze Dot lar koyarak müzik yapamayacağımız ya da yapsak ta pek bişeye benzemeyeceği için şimdi Keyboard Editor ü öğreneceğiz. Keyboard editor basit anlamda 16 dot luk açtığınız kanalda notaları sadece C5 ten değil istediğiniz nota sırasına göre çalmanıza olanak verir. Alttaki resimde basit anlamda bir nota sırası giriyoruz. Sol tuş ile nota ekler, Sağ tuş ile eklediğiniz notayı silebilirsiniz.

https://2img.net/r/ihimizer/img95/5849/image0146qs.jpg

6-) Melodi Değiştirme. Yukarıda gördüğümüz gibi melodilerimizi istediğimiz şekilde değiştirebiliriz. Siz nasıl isterseniz&Üstteki örnek ile alttaki öğrneği karşılaştırın.

Örnek dosyalar .flp uzantılı FL Studio 5 Producer Edition dosyasıdır. wav ya da mp3 değildir. Daha düşük bir sürümde açarsanız bazı değişikliklerle karşılaşabilirsiniz.

https://2img.net/r/ihimizer/img95/39/image0151bz.jpg


7-) Önemli Tavsiye. Melodinizi yaptığınız zaman bir vuruşun diğer vuruşu örtmemesi için kanal üzerinde sağ tuş yapıp çıkan menüden Cut itselfI işaretleyin. (Denemeyi ikinci örnekteki Pluck kanalı ile yapabilirsiniz.)

https://2img.net/r/ihimizer/img132/9356/image0162ah.jpg

PLAYLIST (Pattern ve Şarkı)

İlk konumuzda basit bir sampleıın nasıl yapıldığını öğrendik. FL Studioınun çalışma mantığı hemen Patternıler ile çalışmaktır. Hemen hemen her müzik programında olduğu gibi. Peki bu Pattern nedir? Nasıl çalışır? Nereden açabiliriz? Gibi sorularınızı aşşağıda göreceğiz.

1-) Pattern Selector (Pattern Seçici) Kullanımı: FL Studioıda 999 pattern yapabilirsiniz. Bir şarkıda ortalama 20-30 pattern kullanıldığını hesaplarsak sınırınızın ne olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Birçok değişik yöntemle patternıİ hızlı bir şekilde değiştirebilirsiniz. 1 den 9 kadar pattern seçecekseniz hızlı pattern seçiciye tıklayarak ya da klavyenizin sağ numerik bölümünden direkt rakam tuşlarına basarakseçebilirsiniz. Seçeceğniz Pattern 9 dan büyük ise klavyenizin «+» ve «-» tuşlarını kullanarak ya da Pattern seçiciıye tıklayıp aşağı ı yukarı hareket ettirerek değiştirebilirsiniz.

https://2img.net/r/ihimizer/img155/3572/image0177ah.jpg


2-) Playlist Kontrolü: Playlist paneli, parçanızı oluşturacak Patternlerinizi hazırladıktan sonra onları belli bir düzene sokmak için kullanılır. Bu panel de aslında belli miktarda sequencer sayılır. Örneğin parça 1. Pattern ile başlayacak 30 sn sonra 3. Pattern girecek 4 dk sonra 6. Pattern çıkacak gibi.

Bu panel F5 tuşu ile açılır-kapanır. Sol bölüm de patternler yer alır. Örneğin Pattern 5 yazan yerin yanına bar eklerseniz, eklediğiniz zamana göre pattern devreye girer. Patternin üzerine SAĞ tuş ile tıklarsanız ismini ve rengini değiştirebilirsiniz. Renkleri kullanmak gerçekten büyük kolaylık sağlıyor. Mesela tüm Drum ile ilgili olan Kanalları Yeşil yaparsanız 50 tane kanal arasından Kick aramazsınız.

Loop noktası parçanın sonuna geldiği zaman istediğiniz yerden tekrar etmesini sağlar. Yani parça 3 dakikalık, 3. Dakikanın sonuna geldiği zaman daha önce ayarladığınız 2 dakika 25. Sn den devam eder.

https://2img.net/r/ihimizer/img155/6279/image0192gj.jpg

3-) Basit bir örnek: 3. Patterni seçelim daha sonra Browser panelinden sırasıyla Packs / Dance klasörüne gelelim. Buradan DNC_SnareıI yeni kanal olarak açalım. (üzerinde sağ tuş sonra «Open in new channel» seçelim). Kanalımız geldi, şimdi alt resimdeki gibi dotlarımızı dolduruyoruz ve daha önce anlattığımız gibi Velocity ayarını yapıyoruz. 4. Patternıe gelip bir kanal daha açıyoruz ve bu kanalada Packs / Dance / DNC_Crash ıI ekliyoruz.


https://2img.net/r/ihimizer/img132/9590/image0204lh.jpg

https://2img.net/r/ihimizer/img132/3610/image0216ot.jpg


4-) Parçada nasıl kullanacağız? PlaylistıI açıyoruz ve aşağıda ki gibi 3. Ve 4. PatternıI yerleştiriyoruz.

https://2img.net/r/ihimizer/img155/7698/image0226gn.jpg

5-) Peki Pattern 2 ne? Siz şimdi soruyosunuz kendinize «ya biz niye bu 2. PatternıI boş bıraktık, hem Playlistıte bu Pattern için Main automation diyo ne ola ki bu?» ama merak etmeyin bu konuyu Live Recording (Canlı Kayıt) kısmında öğreneceğiz.

6-) Playlistıin altındaki boşluk nedir? Bu yenilik (Sadece Producer Editionıda) audio track larınızı FL Studio ile yaptığınız çalışmalara eklemek için yapılmıştır. En iyi örnek Vokal kaydını eklemek olurdu herhalde.

Bu bölümü ufak çapta bir Wave Editor programı olarak düşünebiliriniz. Bu alana her hangi bir wav eklediğinizde program otomatik olarak Audio Track kanalı açacak. Wav eklemek için yapmanız gereken sadece boş bir alana tıklamak. Wav formuna iki kere tıkladığınız da kanal özelliklerini görebilir ve değiştirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili de daha detaylı bilgiyi Audio Tracks bölümümüzde işleyeceğiz.


AlıntıdıR
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 145
Kayıt tarihi : 25/09/07

https://rapmusic.all-up.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Fl Studio Kullanımı (Resimli Anlatım) Beat Yapmak İsteyenler Empty selam dostum

Mesaj  Mc._MahonY_ Cuma Ara. 21, 2007 11:14 am

yha dostum bana yardım et.beat müzik yapmak istiyorum ama nasıl yapıcamı tam olarak anlamadım.msn adresim:maho_serseri88@hotmail.com:bana ulaş lütfen...denizliyi sallamak istiyorum...göster şu işi bana...pls...

Mc._MahonY_
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesaj Sayısı : 1
Kayıt tarihi : 17/12/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz